середу, 10 лютого 2016 р.

Основні поняття та основні складові середовища Delphi

Delphi – одна з найбільш потужніх візуально об’єктно-орієнтованих систем програмування, що дозволяє на найсучаснішому рівні створювати як окремі прикладні програми, орієнтовані на роботу в Windows, так і розгалужені комплекси, що призначені для роботи в корпоративних мережах та в Інтернеті.

Технологія роботи у середовищі Delphi базується на ідеях об’єктно-орієнтованого та візуального програмування. Ідея об’єктно-орієнтованого програмування полягає в інкапсуляції (об’єднанні) даних і засобів їх опрацювання (методів) у тип, який називається класом. Конкретною змінною певного класу і є об’єкт. Прикладами об’єктів можуть бути елементи керування у вікні: кнопки, списки, текстові поля тощо. Середовище візуального програмування Delphi – це графічна автоматизована оболонка над об’єктно-орієнтованою версією мови Паскаль (Object Pascal). Якщо у мові Паскаль структурними одиницями є дані та команди, то тут такою структурною одиницею є візуальний об’єкт, який називається компонентом. Автоматизація програмування досягається завдяки можливості переносити компонент на форму (у програму) з палітри компонентів і змінювати його властивості, не вносячи вручну змін до програмного коду.
Форма - це компонент, який володіє властивостями вікна Windows і призначений для розташування інших компонентів. Компоненти на формі можуть бути видимими і невидимими. Перші призначені для організації діалогу з користувачем. Це різні кнопки, списки, текстові поля, зображення тощо. Вони відображаються на екрані під час використання програми. Невидимі компоненти призначені для доступу до системних ресурсів комп’ютера. Проект – це сукупність файлів, з яких складається Delphi-програма.
Середовище візуально-подійного програмування Delphi являє собою інтегровану схему розробника, в яку входить набір спеціалізованих програм, що відповідають за різні етапи створення Delphi-додатку. Саме середовище візуального програмування Delphi складається з ряду елементів, що завжди присутні на екрані: головного меню, панелі інструментів, палітри компонент (Component Palette), інспектора об’єктів (Object Inspector), вікна форми, редактора коду програми (Code Editor). Всі ці елементи стають доступними після запуску Delphi: три знаходяться у головному вікні. 

Немає коментарів:

Дописати коментар